Neden Ölü/yorum ?


İnsanların fikir ve düşüncelerini merak eden, önemseyen, edebiyat, felsefe ve psikoloji konularıyla ilgili, bu konularda yapılan tatlı tartışmaları seven arkadaşlarla küçük bir sohbet başlatmak istiyorum. Minik bir oyunda diyebilirsiniz "cevabımı bul" oyunu...
Son 30 dakikadır kafamda dolaşan son soru " Neden ölü/yorum ? "
Bakalım kaç kişi anlayabilecek ?Anlayanlar yorum yapmaktan çekinmesin hatta ipucu vereyim tek kelimelik bir cevabı var
Bu konularla ilgili olup bu yazıyı okuduktan sonra cevap vermeye çekinirseniz, araştırmacı olduğunuzu düşünmeyin derim, kendinize "acaba ben sadece okuyucu muyum" diye sormalısınız bence.
Doğru cevap verenleri yada doğru cevaba yakın yorumları akşam 23:00 gibi beğeneceğim ve cevabı açıklayacağım, o zamana kadar benden başka yorum ve ipucu yok, konu altında kendi aranızda tartışmak serbest, inanın bu konularla ilgili ve araştırmayı, sohbet etmeyi seviyorsanız bu sohbet hoşunuza gidecek
Listemde 700 kişi var yarısı bu tür gruplarda, konulara yapılan yorumlar/şiirler sonucu listemde, kimi zaman ben ekledim, kimi zaman yaptığım yorumları/şiirleri beğenerek onlar beni ekledi. Ben en az 300 kişiyi listemde kalabalık olsun diye eklemiş olamam, öyle bir şey istesem ayda en az 30-40 kişiyi silmem, hadi bakalım şimdi biraz da sohbet edelim, yorumları bekliyorum...
" Neden ölü/yorum ? "
Yazının buraya kadar olan kısmını 28 Ağustos tarihinde saat 16:00 gibi facebook profilimde hiç bir görsellik ve etiket kullanmadan paylaştım ve yazıda listemde yaklaşık yedi yüz kişi olduğundan bahsettim ve kaç kişinin göreceğini anlamak için, yine yedi yüz kusur kişilik sayfamda paylaştım ve bu sabah sildim, sayfada yazıyı bugün sabaha kadar yüzden fazla kişi gördü ama buna rağmen tek bir cevap bile gelmedi ve profilden paylaştığım bu yazının yine en az yüz kişinin ana sayfasına düşmüş olacağını düşünüyorum fakat yine sorduğum soruya bir kişiden bile cevap gelmedi. Saat 23.00'e kadar dememe rağmen, şu ana kadar bu yazıyı ve cevabı paylaşmadım, belki birileri gün içinde cevap verir diye bekledim ve bu yazıyı paylaşmadan önce şu linkteki yazıyı bugün saat 17:00 gibi görsellik kullanıp, elli kişiyi etiketleyerek paylaştım...

Aradaki farkı söyleyeyim ilk yazıya tek bir cevap gelmezken, ikinci yazıya seksene yakın beğeni geldi ve paylaşıldı. Buda demektir ki insanlar her şeyden önce görselliğe, beğenilere ve etikete yani popülerliğe önem veriyor.

Öncelikle şunu belirteyim, ilk yazıda sorulan kısa sorunun tek kelimelik cevabı şu şekilde,
Neden ölü/yorum = CAHİLLİK'ten "Zır cahil demiyorum dikkat edin."

Ölü/yorumlar yapmak cahilliktir ve öldüğünüzde bu şekilde sadece bir süre hatırlanır, bir zaman sonra unutulursunuz, insan asıl unutulduğu zaman ölür !

Sonuçta hepimiz insanız bazı fikirler ve bazı düşünceler zaman içinde değişebilir, hatta bazı insanlarda bu çok kolay olur.

Nasıl ki "okuma yazma bilmeyen her insan cahil değildir" diyebiliyorsak, okula giden herkesin de cahillikten kurtulduğunu söylememiz mümkün değil . Hatta bir çok insan "okumuş cahillerden korkacaksın" der.



Bu yazıda size hayatları boyunca kendini geliştiren ve kendini daha fazla geliştirmek isteyen, bunun için yeni yollar arayan insanların kimlere cahil gözüyle baktığını ve kimlerin nasıl cahil sınıfına girdiğini veya hangi konularda ne kadar cahil kaldığını kendi gözlemlediğim kadarıyla herkesin rahatlıkla anlayacağını düşündüğüm şekilde ve bir çoğumuzun her gün az çok vakit geçirdiği facebook'tan örnekler vererek açıklamaya çalışacağım. Bu birazda spor salonuna gidip zayıflamaya ve kas yapmaya benziyor, yani yavaş yavaş oluyor.

1. Eğer ilk yazıyı hiç bir değişiklik yapmadan listesinde yedi yüz yerine, beş yüz kişi olan bir bayan arkadaşımdan paylaşmasını isteseydim, yapılan az sayıdaki yorumların içinde bazı sözde erkekler tarafından egolarını tatmin etmek uğruna yapılan en az 15-20 tane ölü/yorum görecektiniz ve bunların içinde bazı erkekler kendini geliştirmek konusunda bir çok konuya cahil kaldıkları için,  günlük yaşamında hatta aşk ilişkilerinde, sohbetlerinde bile ölü/yorumlar yapıp kendini doğru ifade edemediği için ve bazılarının "tamam lan benimle evlenecek birini buldum" deyip, belkide ömür boyu hiç  anlaşamayacakları biriyle evlilik yapmasına neden olacak, eşine ve çocuklarına zarar verecekler ve bu tip insanlar bu şekilde yaşayıp bu şekilde ölürler.

Neden ölü/yorum = CAHİLLİK'ten 
1. Aşırı ego, özgüven değil cahilliktir.

2. Eğer ilk yazıyı hiç bir değişiklik yapmadan listesinde üç bin - dört bin kişi bulunduran ve en az bir o kadar kişi tarafından takip edilen, güzel yazılar paylaşan halk içinde "çok popüler" denilen bir arkadaşımdan paylaşmasını isteseydim, bu seferde gayet normal görünen insanların yazdığını düşündüğünüz 100 yorumun içine saklanmış en az 30-40 tane anormal olan ölü/yorum görecektiniz. Bu insanlardan da bazıları özgüven eksikliğinden dolayı, ömürleri boyunca böyle yaşarlar popüler insanlara normalden fazla ilgi gösterirler, "keşke bende böyle olabilsem" derler ve böyle ölürler.  Zaman zaman herkes özgüven eksikliği yaşayabilir fakat ömrü boyunca özgüvenini kazanamayan ve özgüvenini tamamlamanın bir yolunu aramayan insanlarda diğerlerine göre bir yerde cahildir.

Neden ölü/yorum = CAHİLLİK'ten 
2. Sadece popüler olduğu için birilerine normalden fazla ilgi göstermek bir yerde cahilliktir.

3-4. Eğer ilk paylaştığım yazıyı yazmak yerine sadece "Neden ölü/yorum" sorusunu isviçreli yada alman bilim adamları araştırmış sadece %1 kişi doğru cevaplamış gibi yalanlarla ve ilgi çekici bir görselle elli bin yada altmış bin kişilik bir sayfada paylaşılmasını sağlasaydım, sayfada kendine gerçekten güvenen ve doğruyu arayan insanların yaptığı yorumlar arasında, kendini zeki sananlar tarafından yapılan "ben bunu bir yerde okumuştum, cevabını biliyordum "  yada "cevabı budur" benzeri yalandan ibaret yüzlerce ölü/yorum görecektiniz ve konudan tamamen alakasız olarak kadınlara asılan sözde erkeklerin, her erkeğe göz kırpan sözde kızların, birbirine yok yere küfür eden tuhaf insanların yaptığı ölü/yorumları görecektiniz. Buda halkımızın büyük bir kesiminin ne kadar vurdum duymaz ve saygısız olduğunu, bunun her geçen gün ne kadar ilerlediğini gösterir. Ve bu tip insanlarından bazıları genelde doyumsuz olurlar, ne iş hayatında, ne evliliklerinde aile yaşantısında nede eşlerine ve çocuklarına yetişemezler/yetemezler. Ayrıca gözü hep dışarıda ve aklı hep başka yerlerde yaşarlar ve bu şekilde ölürler.

Neden ölü/yorum = CAHİLLİK'ten 
3. Yalan söylemekte cahilliktir.
4. İnsanlara "hak ettiği" saygıyı göstermemekte cahilliktir.

5-6. Ben bu konularla çok ilgiliyim/bilgiliyim, ne bulsam okurum, bu tür konularda sabaha kadar tartışırım gibi abartılı sözlerle sizlere yaklaşan insanların arasında bazıları da konudan yada anlatılandan çok uzak olmasına rağmen aynı sözlerle gözünüzü boyamaya çalışırlar, bunlar kendi karakterinden uzak sahtekar insanlardır ve bazıları ömrü boyunca aynı şekilde davranmaya devam eder, bundan asla vazgeçemez bu şekilde hayatını tamamlar ve böyle ölürler. Bu tip insanlarla sohbet ettiğiniz zaman bir saat bile geçmeden sıkıldığını yada sorduğunuz sorular karşısında hiç bir cevap veremediğini görürsünüz. Gerçekten kendini geliştiren insanlar böbürlenmekten uzaktır, hep yeni bilgiler edineceğini düşünürler, öğrendiği gerçek ve doğru bilgileri paylaşmaktan çekinmezler ve yeni bilgiler öğrenmek için bütün dikkatini konuştuğu insana çevirerek dinlerler,  konuştuğu insana büyüklük taslamaz hatta aksine bu tür insanlardan uzak dururlar ve seçicidirler.

Neden ölü/yorum = CAHİLLİK'ten 
5. Okuduğunu anlamaktır doğru olan. Boş okumalarda cahilliktir.
6. Sahtekarlık yapan insanlar kurnaz değil, aksine kendini kurnaz zanneden cahillerdir. 

Çok okumak değil, okuduğunu anlamaktır mühim olan. Herkes istediği konuda istediği kadar okumakta elbet özgürdür, ben bazı arkadaşlara yada büyüklerime tavsiyede bulunacak yaşta veya kapasitede olamayabilirim bu yüzden bu bir tavsiye değil "ricadır." Lütfen okurken anlayarak/anlam yükleyerek okuyun. Ölü/yorumlar yapan yada yorum yapmaktan korkan kişilerden olmayın lütfen. Hayatınız boyunca ölü/yorumlar yaparsanız, ölüyorum dediğinizde yalnız kalırsınız ve asıl o zaman aslında hiç yaşamadığınızın farkına varırsınız.

Kendini geliştirmekten, araştırmaktan,  dolu dolu okumaktan, okudukları şeyi anlamaya çalışmaktan yada yazılanlara, fotoğraflara, resimlere, heykellere veya her hangi bir insanın hayatına anlam yüklemekten vazgeçmeyen insanlar hayatı dolu dolu yaşarlar ve ömürleri boyunca sevdikleri insanlara hatta tüm insanlara değerli bir şeyler bırakmak için çabalar ve yeri gelir savaşırlar,  bu hayattan gittikleri zaman çocukları ve sevdikleri için hatta bir çok insan için ardında birden fazla koca koca yapıtlar yada manevi anlamı çok büyük değerler ve fikirler bırakırlar.
Bu tür insanlar hiç bir zaman unutulmazlar, ölmezler ve hep yaşarlar. 

Edebiyat, felsefe, psikoloji, kişisel gelişim, çocuk gelişimi, pazarlama teknikleri ve şu an aklıma gelmeyen diğer konularda insan hayatında ve iş hayatında gelişime örnek gösterilen, hayatı kolaylaştıran elli yıllık hatta yüz yıllık, beş yüz yıllık ve daha eski kitaplar ve buna benzer sanat eserleri vardır, bunları yazan/çizen/yapan üreten şu anda yaşamayan üstadlar buna örnek gösterilebilir.

Buna benzer şeyleri zaman zaman hepimiz yapıyoruz, ben yazıda bu tür davranışları her zaman her yerde sürekli sergilemekten kaçınmayan insanlardan bahsetmek istedim. Altı maddede anlamak istediğim insanlar az yada çok bir şekilde cahil kategorisinde oldukları için sanalda yazışırken, telefonda veya yüz yüze konuşurken bile ölü/yorumlar yaparlar ve cahilliklerinden ölürler, kimi yaşarken kimide toprak altına girdikten sonra ! 

Gerçekler acıdır deriz ve bir çok insan genelde gerçeklerden nefret eder.
Ben size gerçeklerden bahsediyorum, gerekiyorsa nefret edin benden !

Benim gibi düşünen insanların azınlıkta olması, çoğunlukta olan insanların her konuda doğru düşündüğünü göstermez. İnsan eğer isterse kafasındaki bir çok düşünceyi değiştirebilir, insan isterse bir çok şeyin üstesinden gelebilir, insan isterse bir çok konuda yada ilgi gösterdiği konularda kendini geliştirebilir, insan isterse başkalarınında bu yönde değişimine destek olabilir, insan eğer isterse  çok şeyler yapabilir siz yeter ki hangi konularda başarılı olabileceğinizi gözden geçirip sadece gerçekten isteyin ve bunun için çaba gösterin. 

Bu dünyada hiç bir şey "armut piş ağzıma düş" demekle olmuyor maalesef...

Konuyla alakalı bir kaç söz eklemek istiyorum

* Ya göründüğün gibi ol yada olduğun gibi görün.
- Mevlana Celaleddin Rumi

* Yalnız işsiz olanlar değil, daha iyi işler yapabilecek olanlar da başıboştur.
* Bir şey bilmediğim dışında başka bir şey bilmiyorum.
* Kendin pahasına olduktan sonra tüm dünyayı kazansan eline ne geçer?
* Cahil insan kendinin bile düşmanı iken, başkasına dost olması nasıl beklenir.
- Sokrates

Ve son olarak, bu yazıda akli dengesi yerinde olan, zihinsel bir rahatsızlığı olmayan veya başa çıkmakta zorlandığı bir sağlık problemi olmayan normal gibi görünen aramızda yaşayan insanlardan bahsettim, bazı insanlar elinde olmayan nedenlerden dolayı böyle davranabilir, onlara anlayış, sabır ve saygı göstermeliyiz, asla yanlış anlaşılmak istemem bunu da belirtmek isterim.
Ayrıca yazıda hep bazı insanların içindeki "bağzı" insanlardan bahsettim yani büyük azınlıklardan, kimsesinin "bu adam kendini ne sanıyor herkese taş atmış" demesini yada bu şekilde düşünmesini istemem... 

Bunları size hiç bir şey bilmeyen ve gerçek anlamda çok kitap okumayan biri olarak yazdım. 
Eğer yazıyı sonuna kadar sıkılmadan okuduysanız, uzun yazıları okumaktan çekinmediğiniz ve vazgeçmediğiniz için size kocaman bir teşekkür borçluyum, iyi ki varsınız...

29.8.2014 / - KaramsarKorkuluk

Yorum Gönder

0 Yorumlar